El Centre Associat de València de la UNED, amb el suport del Vicerectorat d’Investigació, Transferència i Divulgació del Coneixement de la UNED a través de la seua Oficina de Transferència de Resultats d’Investigació està treballant en el desenvolupament de la Càtedra ITEAD per a combinar la capacitat cientificotècnica de la UNED amb l’aportació de recursos econòmics i base de realitat d’una empresa local que impliquen continguts científics socialment rellevants. Aquest projecte està emmarcat en la Dècada de l’Envelliment Saludable (2021-2030) promoguda per l’Organització Mundial de la Salut.

La Càtedra ITEAD està impulsada per la Dra. Olga Santos, Professora Titular d’Universitat del Departament d’Intel·ligència Artificial de la ETSI Informàtica de la UNED i responsable de la Línia d’Investigació PhyUM, en la qual s’investiga com aprofitar la tecnologia intel·ligent i els dispositius electrònics per a monitorar l’activitat cognitiva i física, incloent aspectes afectius.

En la Càtedra ITEAD es plantegen activitats d’investigació, transferència, divulgació i docència amb una perspectiva tecnològica per a una experiència d’envelliment activa i saludable aprofitant les noves tecnologies de sensat i processament intel·ligent, però alhora, transcendint a altres àrees d’investigació, com pot ser la Psicologia, per a això es comptarà amb la participació de professors d’altres Escoles i Facultats de la UNED, així com tutors i estudiants del Centre Associat de València de la UNED.

El 22 juliol de 2021 el Director de Centre Associat de València va presentar la proposta a la Junta Rectora del Consorci Universitari del Centre Associat de València, rebent l’aprovació per a desenvolupar activitats encaminades a la seua constitució formal.

Durant el curs 2021-2022 s’han realitzat diverses activitats relacionades amb el desenvolupament de les Càtedra ITEAD.

A l’octubre de 2021 es va realitzar una primera activitat encaminada a establir un Observatori sobre temes relacionats amb la Càtedra, que va incloure la cerca de càtedres i centres d’investigació relacionats amb l’envelliment. Les principals conclusions que es van obtindre d’aquest estudi és que la majoria de les entitats que realitzen activitats d’investigació i transferència relacionades amb l’envelliment estan situades en l’eix mediterrani però cap aborda la realització d’activitats orientades a la prevenció de l’envelliment amb un enfocament tecnològic com el que es planteja en el Projecte de Càtedra ITEAD.

L’11 de novembre de 2021 la professora Olga Santos va impartir la Lliçó inaugural del curs 2021/2022 del cuso acadèmic amb el títol “ENVELLINT AMB INTEL·LIGÈNCIA,…ARTIFICIAL”. Els continguts de la mateixa han sigut editats en la Col·lecció Conferències i Discursos del Centre Associat de València i està disponible per a la seua descàrrega ací.

La Dra. Santos impartiendo la Conferencia “ENVEJECIENDO CON INTELIGENCIA,…ARTIFICIAL” (Valencia, 11 de noviembre de 2021)

La Dra. Santos impartint la Conferència “ENVELLINT AMB INTEL·LIGÈNCIA,…ARTIFICIAL” (València, 11 de novembre de 2021)

Al març de 2022 es va fer una consulta als estudiants i tutors del Centre Associat de València per a conéixer el seu interés en el desenvolupament d’aquesta càtedra. De les respostes rebudes, es va confirmar l’interés per part de la comunitat educativa del Centre Associat de València, articulat entorn de les àrees d’informàtica i psicologia. En concret, 65 estudiants van manifestar un clar interés a participar en activitats i estudis principalment en les àrees d’Informàtica i Psicologia, amb motivacions diverses, entre les quals s’inclouen:

• Adquirir coneixements/Desenvolupar qualitats/Manteniment cognitiu

• Manejar-se amb les noves tecnologies

• Desenvolupar investigacions i estudis, aprofitant resultats

• Crear sinergies de treball/Establir contactes/Compartir coneixements

• Explicar diferències culturals

• Proporcionar metodologies i eines, tant per a millorar l’autonomia/sentir-se més integrat i amb més salut, com per a acompanyar a persones pròximes en el procés d’envelliment

• Potenciar l’interés en la societat

• Oportunitat laboral

• Integració amb els estudis

Per part seua, 25 tutors també van mostrar el seu interés a participar en el desenvolupament de la Càtedra ITEAD, coincidint a identificar la Informàtica i la Psicologia com les disciplines des de les quals estarien interessats a col·laborar, i amb les següents motivacions:

• Ampliar coneixement/Activitats culturals

• A nivell personal

• Ajudar a persones majors/formar-los

• Participant en docència i investigació/dinamitzar esdeveniments

• Compartir experiències/Motivació

• Donar a conéixer la UNED

En la Jornada tècnica de presentació de l’Estratègia valenciana d’envelliment actiu i lluita contra la soledat no desitjada organitzada per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives que va tindre lloc el 23 de març de 2023 es van presentar els avanços realitzats fins a la data en relació al desenvolupament i formalització de la Càtedra.

Continuem treballant en el desenvolupament d’aquest projecte de càtedra i esperem la seua constitució formal com a Càtedra ITEAD en el curs 2022-2023 sota la direcció de la Dra. Santos. Si vols contactar amb nosaltres per a col·laborar en el seu desenvolupament, pots posar-te en contacte en el següent correu:

catedra_itead@valencia.uned.es